RELAXATIETECHNIEKEN

Relaxatiemethodes... hoe door het bos de bomen zien

Tegenwoordig bestaan er heel wat relaxatietechnieken.
Allemaal met de bedoeling om jou in jouw proces te ondersteunen.

Stress en zenuwachtigheid zijn zaken waar we als mens al eeuwen mee geconfronteerd worden. Maar ook de bekommernissen, angst, rouwverwerking,… zijn niet nieuw of enkel verbonden aan de 21e eeuw.

Wat wel veranderd is, is het levensritme. We leven sneller dan vroeger, alles moet ‘efficiënter’, het liefst doen 2 of zelfs 3 activiteiten tegelijkertijd.
Iedereen heeft het druk, druk, druk. We hebben geen tijd. En het element natuur is bij vele niet meer aan de orde.Dit alles in tegenstelling tot enkele decennia terug.

Er zijn heel veel relaxatietechnieken om je te leren ontspannen. Je leert 1 of een combinatie van methodes aan om tot rust te komen. Beter nog: om jezelf tot rust te brengen. Op die manier kom je los van de therapeut, de dokter, het medicijn of wat dan ook. Je leert hoe je jezelf kunt ontspannen.

Daarvoor bestaan er allerlei technieken. Maar, afhankelijk van je persoonlijkheid, je ‘zijn’, het probleem waar je mee zit, ga je samen met de therapeut net kiezen voor die methode die voor jou werkt. Na een intakegesprek tijdens de eerste afspraak, zal de therapeut op basis van zijn jarenlange ervaring een voorstel doen qua relaxatiemethode en die met jou bespreken.

Hieronder vind je alvast een overzicht over mogelijke technieken.

Enkele voorbeelden waarbij deze technieken van toepassing zijn

 • stress
 • spanningshoofdpijn
 • migraine
 • depressie
 • burn-out
 • hyperventilatie
 • slapeloosheid
 • cvs
 • ADHD
 • autisme
 • angsten
 • kankerpatiënten
 • hoge bloeddruk
 • rouwverwerking
 • fibromyalgie

Somatische relaxatie

Deze methode zag voor het eerst het licht in 1934 en brengt tot op vandaag de dag voor velen rust in hun leven .
Het is een actief-dynamische relaxatietechniek waarbij je kennis maakt met het verschil tussen spanning en ontspanning in de spieren.

Lees meer>>

Mindfulness

Mindfulness is een aandachtstraining, gebaseerd op 2500 jaar oude Oosterse meditatietechnieken.
Het is een wetenschappelijk onderbouwde training die oosterse wijsheid en westerse psychologie integreert.

Lees meer>>

Sofrologie

Het is niet alleen de wetenschap van het bewustzijn, het is een levensvisie, een levenskunst met veel aandacht voor fysieke en mentale harmonie, sereniteit en innerlijke vrede. Het omvat ook een zeer complete relaxatiemethode met een holistische visie.

Lees meer>>

Autogene training

Autogene training is een therapie die gebaseerd is op zelfsuggestie.

Zie het een beetje als een vorm van zelfhypnose, waarbij ontspanning wordt bereikt door concentratie en aandacht.

Lees meer>>

Meditatie

Er zijn heel wat soorten meditatie, waaronder contemplatie meditatie, vipassana-meditatie, mindfulness, visualisatie, transcendente meditatie, zen meditatie, enz. Eén voor één zijn ze een vorm van spirituele oefening. Een oefening waarbij ‘nu’ het moment is.

Lees meer>>

Haptonomie

Haptonomie is een zintuiglijke benadering die de invloeden van het menselijk gevoelsleven op ons welzijn bestudeert en verhelpt.
Een verstoring van de balans tussen verstand en gevoel heeft immers een grote impact op ons leven.

Lees meer>>
Relaxatie Boventoon Torhout

ONTDEK ONS VOLLEDIG AANBOD

Bij deze vorm van therapie zijn we aangekomen bij de specialisatie van relaxatiecentrum Boventoon. Ik genoot diverse privé-opleidingen in binnen- en buitenland ivm het toepassen van klank en trilling.

Lees meer >>

In onze Westerse maatschappij moet vaak alles snel gaan, alles moet precies steeds groter en beter zijn…. kortom, de verwachtingen liggen hoog. Alles moet ook allemaal ‘overdacht’ zijn, terwijl minder en minder op het ‘gevoel’ wordt gedaan. Hierdoor gaan steeds meer mensen zich slecht voelen of worden ze zelfs ziek.

Lees meer>>

De massages geven wij steeds op een respectvolle manier gegeven in een kalme en verwarmde omgeving, met op de achtergrond rustige muziek. Er wordt veel aandacht besteed aan hygiëne. Vooraleer de sessie start vragen we naar eventuele medische gegevens, allergieën of andere zaken waarmee de masseur rekening mee houdt. 

Lees meer>>

De afgelopen jaren heeft Boventoon honderden ontspannende concerten gegeven in heel Vlaanderen.
Naast de bekende klankschaalconcerten, genieten ook de gongconcerten en de klankreizen heel veel belangstelling.

Lees meer>>

Naast de honderden ontspannende concerten dat we al verzorgden, begeleiden wij vaak ook groepen. Klank is immers universeel. Hiermee ondersteunen we vaak lesgevers/docenten/teachers/coaches bij hun sessies meditatie, yoga, tai chi, systeemopstellingen, enz.

Lees meer>>

Relaxatiecentrum Boventoon in Torhout staat al langer bekend voor zijn eigen visie als het komt op ontspanning. Met zijn therapeutische achtergrond en jarenlange ervaring in het begeleiden en lesgeven, verdiepte Andy Vanbeveren zich in ontspannende vormen van yoga.

Lees meer>>

Na klankopleidingen te hebben genoten in België, Nederland, Groot-Brittanië en Nepal geeft hij ondertussen al jaren workshops in het werken met klankschalen en gongs. 
Hij kreeg al deelnemers over de vloer van diverse nationaliteiten.

Lees meer>>

Wil je jezelf eens verwennen of had je graag iemand anders een cadeautje gegeven?
Dan kun je steeds bij Boventoon terecht voor onderstaande artikels. Allemaal aan een zacht prijsje.

Lees meer>>

We zijn een passant

We zijn op onze planeet niets meer dan een passant Een heel fijn interview met Johan Sabbe, journalist bij De Weekbode. 10 onderwerpen waar ik

Lees meer »

Je doet er toe

Je maakt het verschil Hoeveel keer twijfelen mensen er niet in hun leven of ze wel iets betekenen voor anderen? Hoeveel onder ons zitten niet

Lees meer »