RELAXATIETECHNIEKEN

Relaxatiemethodes... hoe door het bos de bomen zien

Stress en zenuwachtigheid zijn zaken waar we als mens al eeuwen mee geconfronteerd worden. Maar ook de bekommernissen, angst, rouwverwerking,… zijn niet nieuw of enkel verbonden aan de 21e eeuw.

Wat wel veranderd is, is het levensritme. We leven sneller dan vroeger, alles moet ‘efficiënter’, het liefst doen 2 of zelfs 3 activiteiten tegelijkertijd.
We hebben het druk, druk, druk. We hebben geen tijd. En het element natuur is bij vele niet meer aan de orde.Dit alles in tegenstelling tot enkele decennia terug.

Er zijn heel veel relaxatietechnieken om je te leren ontspannen. Je leert 1 of een combinatie van methodes aan om tot rust te komen. Beter nog: om jezelf tot rust te brengen. Op die manier kom je los van de therapeut, de dokter, het medicijn of wat dan ook. Je leert hoe je jezelf kunt ontspannen.
Daarvoor bestaan er allerlei technieken. Maar, afhankelijk van je persoonlijkheid, je ‘zijn’, het probleem waar je mee zit, ga je samen met de therapeut net kiezen voor die methode die voor jou werkt. Na een intakegesprek tijdens de eerste afspraak, zal de therapeut op basis van zijn jarenlange ervaring een voorstel doen qua relaxatiemethode en die met jou bespreken.

Hieronder vind je alvast een overzicht over mogelijke technieken.

Enkele voorbeelden waarbij deze technieken van toepassing zijn

 • stress
 • spanningshoofdpijn
 • migraine
 • depressie
 • burn-out
 • hyperventilatie
 • slapeloosheid
 • cvs
 • ADHD
 • autisme
 • angsten
 • kankerpatiënten
 • hoge bloeddruk
 • rouwverwerking
 • fibromyalgie

Somatische relaxatie

Deze methode zag voor het eerst het licht in 1934 en brengt tot op vandaag de dag voor velen rust in hun leven .
Het is een actief-dynamische relaxatietechniek waarbij je kennis maakt met het verschil tussen spanning en ontspanning in de spieren.

Lees meer>>

Mindfulness

Mindfulness is een aandachtstraining, gebaseerd op 2500 jaar oude Oosterse meditatietechnieken.
Het is een wetenschappelijk onderbouwde training die oosterse wijsheid en westerse psychologie integreert.

Lees meer>>

Sofrologie

Het is niet alleen de wetenschap van het bewustzijn, het is een levensvisie, een levenskunst met veel aandacht voor fysieke en mentale harmonie, sereniteit en innerlijke vrede. Het omvat ook een zeer complete relaxatiemethode met een holistische visie.

Lees meer>>

Autogene training

Autogene training is een therapie die gebaseerd is op zelfsuggestie.

Zie het een beetje als een vorm van zelfhypnose, waarbij ontspanning wordt bereikt door concentratie en aandacht.

Lees meer>>

Meditatie

Er zijn heel wat soorten meditatie, waaronder contemplatie meditatie, vipassana-meditatie, mindfulness, visualisatie, transcendente meditatie, zen meditatie, enz. Eén voor één zijn ze een vorm van spirituele oefening. Een oefening waarbij ‘nu’ het moment is.

Lees meer>>

Haptonomie

Haptonomie is een zintuiglijke benadering die de invloeden van het menselijk gevoelsleven op ons welzijn bestudeert en verhelpt.
Een verstoring van de balans tussen verstand en gevoel heeft immers een grote impact op ons leven.

Lees meer>>

ONTDEK ONS VOLLEDIG AANBOD

Bij deze vorm van therapie zijn we aangekomen bij de specialisatie van relaxatiecentrum Boventoon. Ik genoot diverse privé-opleidingen in binnen- en buitenland ivm het toepassen van klank en trilling.

Lees meer >>

Klanktherapie

Klank, vorm van energie

Muziek geeft energie. Denk maar aan het horen van een uptempo liedje, wat je een boost aan energie geeft. Het geeft je een gelukzalig gevoel, je

Lees meer »
Klankschaalmassage

Verwondering

Deze week nog was er weer een cliënt zó verwonderd wat klank met een mens doet.Haar woorden: ‘Ik heb mij al in jaren niet meer

Lees meer »