Handmade… uit lang vervlogen tijd

 


De tijd brengt ons terug naar de periode 618-906. China, de tijd van de T’Ang-dynastie.
Uit die tijd dateert de oudste gong die men terugvond. Maar men vermoedt dat de oorsprong van de gong eerder was, rond de 2e eeuw voor Christus.
In Europa deed de gong zijn intrede in de 16e eeuw. En eind de 18e eeuw werd die ingezet door de Franse componist François-Joseph Gossec. Maar vooral onder de invloed van de Gamelanmuziek in de werken van Claude Debussy won de Zuid-Oost Aziatische muziek aan belangstelling in Europa.

Deze korte geschiedenis als inleiding voor ons bezoek aan de Païste fabriek in Duitsland, zo’n 800km hier vandaan. Onze bestelling lag klaar, samen met 2 andere gongs.

Tijdens ons bezoek kregen we een mooi beeld van hoe een gong wordt gemaakt.Boventoon
 
Een eeuwenoude ambacht, die tot op vandaag nog altijd volledig manueel gebeurt. De massieve armspieren van kanjers van mannen gaan de strijd aan met het taaie metaal. Want, er komt geen enkele machine aan te pas. Volledig handmade!

Boventoon

 

Het slaan van een gong is een proces dat niet alleen veel spierkracht vergt, maar ook zeer veel zweet en… geduld. Tot de gewenste klank geboren wordt. Het is een mix van spanning en ontspanning, zowel voor het metaal als voor de gongmakers.
Ritmisch wordt geklopt, geslagen, gedreund… gehoorbescherming is aangeraden!

Boventoon

 

Maar… het resultaat mag gehoord worden.
En zoals gewoonlijk gingen onze eigen gongs mee, zodat we konden testen, combineren.
Om de gongs te laten kennis maken met elkaar, samen te klinken, hun boventonen te laten versmelten.
Ruime tijd brachten we samen door: de gongs, Veerle en ik. Een moment van diep luisteren en voelen.


Boventoon

 

En de gongmakers? Die waren tevreden: een welverdiende rustpauze na het harde labeur, meegenietend van hun wonderlijke creaties.

 

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *