Relaxatie

De betekenis van het leven

Soms krijg ik in de praktijk van cliënten existentiële vragen zoals “Waarom leef ik?” of “Wat is het nut van het leven?”
Anderen zijn dan weer overtuigd dat het leven eindig is: wanneer je komt te overlijden is het ‘gedaan’.

Graag ga ik met die mensen in gesprek om hen inzicht te geven, om hun kijk op het leven, maar evenzeer op de dood te verruimen.
De eerste reacties die mensen vaak geven is dat ze niet gelovig zijn. Of dat ze niet zo spiritueel zijn en geloven in reïncarnatie. Dan leg ik hen uit dat dit allemaal niet hoeft. Een betekenisvol leven, daar draait het om. Een leven leiden die het leven van anderen positief beïnvloedt. Je passie verder laten leven nadat je er niet meer bent. Verder leven doorheen anderen. Zulke mensen zijn een voorbeeld.

In mijn leven heb ik mensen ontmoet die door hun passie voor iets of door hun levenswijze mijn leven hebben veranderd. Ze hebben mij doen inzien wat ik voor de ander kan betekenen.Een van die mensen is John. Jaren terug leerde ik John kennen tijdens mijn duikopleidingen. Desondanks dat ik hem al lange tijd niet meer had gezien, sloeg het nieuws die we onlangs te horen kregen in als een bom. Vele stille momenten hebben we hier al gehad. Uit respect, uit dankbaarheid.
John is op 4 september overleden bij een duikongeval in Noorwegen. Totaal onverwacht.

Ongeloof, onmacht, verdriet viel te lezen op Facebook, hoorde je tussen duikers, tussen mensen die hem kenden. Van mensen over de hele wereld, van jongeren, van collega-duikers, van collega’s van zijn werk, van cursisten, van duikers die ondertussen niet meer duiken,…Dankwoorden voor zijn passie die hij met zoveel enthousiasme deelde, omdat hij de fascinerende onderwaterwereld bij zovelen introduceerde. Maar ook voor de steun die hij voor velen was, ook voor mensen die wat afgeweken waren van hun ‘pad’. Hij was niet alleen een top duikinstructeur. Hij was een coach, een mentor, een boom van een vent met charisma, met zijn eigen levensvisie.

Velen zijn het met me eens dat hij een icoon was in de duikwereld.
Maar… hij was evenzeer een icoon in het dagelijks leven. En ook al is hij er niet meer, hij leeft verder en zal verder blijven leven.
Via de wellicht honderden duikinstructeurs die hij heeft opgeleid.
Maar ook via de mensen die hij mentaal uit de put haalde, die hij steunde. Een echte mentor.

Daarom… leef elke dag vanuit je hart, vertrouw in het goede en deel.
Deel ervaringen, deel kennis, deel je passie, deel je liefde.
Je hoeft absoluut geen leraar of instructeur te zijn.

Geloof me, je hebt zoveel om te delen.

John, thanks for sharing!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *