De trein

 

Iedereen komt het in zijn leven tegen, vele keren zelfs. Het is ook van alle tijden, alle religies, alle continenten.
En toch, hebben er zoveel mensen moeite mee.

Ik geef een voorbeeld: afgelopen jaar is er een prachtige samenwerking ontstaan tussen Justine en mezelf. Justine verzorgt de yin yoga terwijl ik haar en de deelnemers met klank begeleid.
De opkomst is telkens groot, steeds genietende gezichten die met een glimlach uitkijken naar de volgende sessie. Justine en ikzelf komen nog eens samen en beslissen om nog 7 sessies in de loop van 2016 in te plannen.
Een 2-tal weken terug krijg ik een mail van Justine: de aanslagen in Brussel hebben haar doen nadenken, zo vertelt ze. Ze wil nog meer haar hart volgen en als ze eerlijk is met zichzelf, dan ligt haar hart bij de pralaya yoga, en niet bij de yin yoga. Meer nog, ze zou de geplande sessies liever annuleren.

Uiteraard vind ik dat spijtig. Het is een toffe madam, de samenwerking verliep goed, ze beheerst haar yoga-kennis,… Maar ze heeft een keuze gemaakt en die wil ik respecteren.
Het was een mooie rit samen…  kort, maar wel mooi. Maw, Justine is vroeg afgestapt van mijn levenstrein.

Met dit voorbeeld wil ik aantonen dat mensen komen… en gaan in je leven. Vergelijk het met een treinreis. Je stapt op de trein, en onderweg naar je bestemming, passeer je heel wat andere stations waar mensen opstappen. Sommigen zullen blijven zitten tot aan het station waar jij afstapt, maar velen zullen eerder afstappen. En daar is niks verkeerd mee.

In de praktijk blijkt dat heel wat mensen zoeken naar verduidelijking, naar redenen wanneer zoiets gebeurt. En dat het zoeken naar de reden of een antwoord hen niet loslaat. Meer nog, velen vragen zich af wat ze verkeerd hebben gedaan of gezegd. In die mate, dat sommige cliënten zelfs durven spreken van een ‘kwelling’ die hen al jaren bezig houdt/achtervolgt.

Ok, zelfreflectie is belangrijk. Je kan eventjes stilstaan en je afvragen of je hebt bijgedragen tot de beslissing van de ander om een andere weg in te gaan, om de ontmoetingen te verminderen of zelfs stop te zetten. Maar dat doe je maar eventjes. Als je weet dat er van jou kant geen aanleiding is geweest, dan is het gewoon een beslissing van de ander. Hij/zij heeft beslist, niet jij.
Mensen komen en mensen gaan in je leven. Net als op de trein: sommigen blijven maar eventjes, anderen rijden langer mee. En misschien blijft er iemand zitten die je de ganse reis vergezeld.

Kwel jezelf niet met te zoeken naar de ‘waarom’. Er is toch niks verkeerd met vroeger afstappen?
Wellicht ben jij ook wel al eens wat vroeger afgestapt, en had de ander dat ook niet verwacht.
En bedenk, er komen nog zoveel mensen op je levensreis…

Zit jezelf ook nog met iets die je ‘achtervolgt’, neem dan gerust eens contact op. Ik ben er zeker van dat we tijdens een relaxatiesessie samen tot nieuwe inzichten kunnen komen.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *