Klanktherapie

Klank, vorm van energie

Muziek geeft energie. Denk maar aan het horen van een uptempo liedje, wat je een boost aan energie geeft. Het geeft je een gelukzalig gevoel, je kan plots de hele wereld aan. Klank geeft niet alleen energie, het is ook een vorm van energie. Klank is trilling, een beweging.
De geluidsbron, wat die ook moge zijn, brengt de lucht aan het trillen. Eigenlijk ontstaan er luchtdrukvariaties, welke door ons gehoor worden opgevangen. Het trommelvlies wordt in trilling gebracht en het gehoororgaan zet deze om in signalen welke op hun beurt door de hersenen geïnterpreteerd worden als een geluidsgewaarwording. Het is dus zo dat de trilling van de geluidsgolf het trommelvlies doet trillen, overeenstemmend met de frequentie van de geluidsgolf.

En nu vraag je je wellicht af wat het begrip ‘frequentie‘ betekend. Dat zijn het aantal trillingen per seconde. En die bepaald dan weer de toonhoogte. Dus kun je stellen dat de toonhoogte bepaald wordt door de snelheid waarmee de drukvariaties elkaar opvolgen. Een hoge toon horen we doordat de drukvariaties elkaar snel opvolgen, maw bij veel trillingen per seconde. Een hoge frequentie, dus.
Bij een lage toon is dit net andersom.

In klanktherapie maken we net gebruik van die verschillende frequenties.
Omdat ze inwerken op je goed voelen, op je mentale zijn, maar evenzeer op je fysieke lichaam.
Die trillingen ‘raken’ je. Nee hoor, niet alleen je trommelvlies.
Want uiteindelijk hoor je met je ganse lichaam. Je lichaam is 1 groot orgaan dat trillingen opvangt en beleefd als vibra-sensorische beleving.

 ‘De vorm van het menselijk oor is een metafoor
voor het ontwerp en de vorm van het menselijk embryo’

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *