Nepal in gedachten

 

Je hebt zo van die dagen dat je precies loopt op wolken. En al wat je doet of onderneemt lukt als geen ander. Maar… je hebt dan ook van die dagen dat er vanalles tegenzit.
Herkenbaar?
Wellicht wel, want iedereen komt dit wel eens tegen. Ook wij.
Het gaat er niet om wat je tegenkomt, het gaat er vooral over hoe je ermee omgaat.

 
Een voorbeeldje: eergisteren heb ik bergen werk verzet. Het zal allemaal zo mee, dat ik onze nieuwe vijver kon opstarten, althans de vijverfilter. Pomp geïnstalleerd, water op niveau, alles in werking gesteld, hier en daar nog wat aangepast en tegen ’s avonds hadden we een mooie vijver.Hadden we een mooie vijver… Want de volgende morgen bleek een zijde van de vijver ingebrest, bleek het niveau een 30-tal centimeter gezakt en stond ik met mijn voeten in de modder. 

Het deed me meteen denken aan Nepal. Je vraagt je nu waarschijnlijk af: wat doet een overgelopen vijver je nu denken aan Nepal?

Wel… overal waar je in Nepal komt, hoor je volgende mantra: “Om mani padme hum”. Het is de meest gereciteerde mantra in het Tibetaans boeddhisme.
Vertaald betekent om mani padme hum: “Ohm, het juweel in de lotusbloem”.

Het verwijst naar de pure, zuivere bloem waarvan de bladeren zo glad zijn dat geen enkel vuil aan hecht. Op die manier laat de bloem alles ‘los’.
Bovendien groeit deze bloem vanuit de modder.
In het Tibetaans boeddhisme is deze bloem die vanuit de modder opgroeit en aan het wateroppervlak openbloeit naar het licht een metafoor voor het leven van de mens.
Wij worden geboren in een onvolmaakte wereld en kunnen er bovenuit groeien, net als de lotus. En het juweel dat in ons hart verborgen zit, in zuiverheid laten openen. Net zoals de lotus dat doet.

 

lotus

 

Heb je het gevoel dat je enkel de modder ziet?
Neem dan contact op en dan begeleid ik je graag zodat je gauw weer de lotus kan zien.

 

 

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *