Relaxatie

Beter voorkomen

Hopelijk is er niks mis met het voorkomen van Boventoon, laat staan met mijn voorkomen.
Want… bovenstaande titel kun je op 2 manieren interpreteren. Nee, ik heb het dus niet over het esthetisch voorkomen, niet over uiterlijk of aanzien.Waar ik het wel wil over hebben is ‘beletten’ of ‘verhinderen’.
Want…. voorkomen is beter dan genezen. Afgelopen week stond ik als standhouder met Boventoon op de Preventieconferentie in Brugge. Een dag lang kregen we sprekers te horen die hun visie gaven hoe we gezonder in het leven kunnen staan. Hoe we met onze maatschappij bepaalde tendensen samen aankunnen.

Op zo’n dag krijg je heel wat cijfermateriaal onder de neus geduwd. En ik moet eerlijk toegeven dat er cijfers tussen zaten die bijblijven…
Ik deel ze graag met jouw:

 • 64% van de bevolking lijdt onder stress. Het is zover gekomen dat er meer en meer gesproken wordt van ‘productiviteitscrisis’ bij werknemers. Jarenlang stonden we met België in de top 3 van de wereld op vlak van productiviteit van de werknemer. Sneller en efficiënter werken is bijna niet meer mogelijk. Hoog tijd dat bedrijven het belang inzien van hun ‘menselijk kapitaal’, hun ‘human capital’. Aan de aanvragen die Boventoon van bedrijven ontvangt zien we een evolutie in de goeie richting. We kunnen dit dus alleen maar toejuichen.
 • we komen cognitief steeds minder tot rust. Ons brein krijgt zodanig veel informatieve prikkels, dat we verstandelijk te weinig rust krijgen. Enkele redenen worden extra onderstreept:
  • overmatig schermtijd: we kijken veel teveel naar ‘blauw licht’, ook bekend als hoogenergetisch zichtbaar licht. Vraagt dit nog naar een opsomming van tv, pc, smartphone, tablet,…?
  • teveel keuzestress: of je nu een nieuwe tv wil aanschaffen, wasmiddel of chips wil gaan kopen. Uit hoeveel soorten/types kun je niet kiezen? Om het met natuurlijke elementen uit te drukken: je vindt er door het bos de bomen niet meer.
 • consumptiegewoonte kreeg ook heel wat aandacht. Wist je dat…
   
  • je per dag best minstens 3 stukken fruit eet, liefst 5 stukken?
  • de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag 300 gr bedraagt?
  • alcoholgebruik zwaar onderschat wordt? En dat dus een groot deel van de populatie teveel alcohol verbruikt?
  • de gemiddelde BMI, en dus ook overgewicht, blijft toenemen? Treden we werkelijk in de sporen van de Amerikanen?
  • we veel te weinig bewegen? 10 000 stappen, die zouden we toch zeker moeten halen. Dagelijks! En de meesten onder ons halen dat spijtig genoeg niet.
  • 50gr, het maximum aan suiker is die we per dag mogen consumeren? Gemiddeld verbruiken we met z’n allen echter 100gr suiker per dag. Voedingsbedrijven worden gevraagd om minder suiker toe te voegen aan hun producten. Want ook al zie je niet meteen het direct verband, suiker wordt gebruikt als conserveringsmiddel in mayonaise, vlees,… Ook frisdrank wordt beter niet geconsumeerd of toch met mate… Wist je dat 1 blikje frisdrank 35gr suiker bevat??? (en in beschouwing houdend dat we maximum 50gr suiker op 1 dag mogen verbruiken…)

Eigenlijk allemaal zaken waar we bij Boventoon al langer bewust van zijn.
En dat zal ook meer en meer in onze agenda duidelijk worden. Ons nieuw centrum in Torhout biedt immers zoveel mogelijkheden dat we plezier, creativiteit, voeding en beweging zeker ook op de agenda zullen zetten.

We zijn al een tijdje bezig met het zoeken naar de juiste partners en komen hier volgend jaar heel graag op terug.

Intussen sluit ik graag af met volgend citaat:

The best way to prepare for the future,
is to take care of the present

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *